Image Alt

Het spel

IMG_0850

De zoektocht

ENIGMA is een reality spelprogramma waarin de veertien kandidaten tot het psychologische uiterste gedreven worden in de zoektocht naar hun duopartner. Uiteenlopende opdrachten stellen je als kandidaat op de proef op het gebied van kennis, behendigheid en snelheid, waarmee je niet alleen geld en troeven, maar óók hints in de richting van je duo kunt verdienen. En dat is niet geheel onbelangrijk. Want hoe eerder je achter de identiteit van je partner komt, hoe zekerder je bent van je positie in het spel.

Balans & Eliminatie

Iedere aflevering wordt namelijk ‘de Balans opgemaakt’. Hierin spreid je als kandidaat al het verdiende geld van die aflevering in gelijke delen over die kandidaten waarvan je denkt dat ze je partner kunnen zijn. Hoe zekerder je van je zaak bent, hoe meer geld je overhoudt. Het duo dat gezamenlijk het minste geld in hun kluizen heeft heeft na het opmaken van de balans, wordt onverbiddelijk geëlimineerd.

Troeven

Gedurende het spel zijn er troeven te verdienen tijdens de opdrachten. Deze versterken de positie van een kandidaat ten nadele van een ander. Krachtige wapens dus, die het verschil kunnen maken tussen eliminatie en het voortzetten van het avontuur. In het eerste seizoen onderscheiden we twee troeven.

Het Voordeel geeft een kandidaat het recht om één medekandidaat aan te wijzen die bij de eerstvolgende Balans verplicht geld op hem moet spreiden. Het ‘slachtoffer’ ontdekt dit echter pas wanneer deze de Balanskamer betreedt en zal dus naar alle waarschijnlijkheid zijn keuzes ter plekke moeten bijschaven.


Het Voordeel is te herkennen aan de houten zeshoek met een uitroepteken. 

De Kraak is een machtig wapen. Een kandidaat die de Kraak in het bezit heeft, mag na afloop van een opdracht de verdiensten van een medekandidaat naar keuze ‘kraken’. Heeft een medekandidaat zojuist 600 euro verdiend bij een opdracht, maar wordt deze gekraakt? Dan gaat de volledige 600 euro naar de persoon die deze heeft ingezet.

 

De Kraak is te herkennen aan de houten zeshoek met een bliksemschicht.